Yang Tinggalkan Jejak.......Terima Kasih.

Saturday, April 30, 2011

6th Anniversary GA @ kakyong.com

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Terima kasih Ayesha Ramlee kerana memberi peluang kepada aku untuk mengenali Kak Yong. Kak Yong banyak menganjurkan GA dan contest dan ini adalah GA pertama yg aku nak sertai. Harap2 ada rezeki.......hehehe.

syarat nya :
  • Terbuka untuk semua yang ade blog & beralamat di Malaysia
  • Jadi Follower kakyong.com dan Zuneta Card Craft
  • Buat simple n3 tentang GA ini, tampal banner dalam n3, tajuk macam tajuk n3 ni la & tinggalkan link di kotak komen
  • tag 1 orang kawan dan pastikan kawan anda tahu, kalo lebih pun okay..
  • sila jawab soalan cepu emas.. bilakah tarikh nikah kakyong (ibu 3A).. boleh la selongkar di blog INI, hint : sila semak n3 2 tahun lalu Winking smile
  • checklist untuk  kotak komen – link n3, referral & tarikh nikah .

Hari ini, 30hb April adalah tarikh keramat bagi pasangan bahagia Pn Habibah dan En. Enal . Tahun ini usia perkahwinan mereka sudah pun masuk 6 tahun. Alhamdulillah........semoga jodoh mereka berpanjangan. Amin.

Pasangan ini tidak mengambil masa yang lama utk bersatu. Bermula dgn pengenalan melalui telefon dan sms di penghujung Januari 2005. Mula bertemu pada 5 Februari, 2005 dan selang 2 minggu keluarga si jejaka datang merisik. Setelah merisik mereka bertunang pula pada 10 April, 2005. Sungguh indah percintaan mereka kerana mereka bercinta selepas bernikah. Eh....tak ke romantik tu namanya.........


Aku ingin menjemput semua rakan pengikut blog JJHM menyertai GA ini tapi ada masalah pulak aku nak letak mesej kat blog diorang nanti kerana masa tidak mengizinkan. Cuba2lah join GA ini...........rezeki ada di mana-mana, ia hendaklah dicari, ia tidak akan datang sendiri.


Friday, April 29, 2011

Kalau dah pening aku pun pusing

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Alhamdulillah, syukur dengan nikmat Allah.........sekarang ini pun kita sedang menyedut nikmat udara, dapatlah kita bernafas. Bila kita jatuh sakit.....nikmat kesihatan kita terganggu ......kita jadi tidak keruan. Semua kerja biasa yg selalu kita buat menjadi kerja yg luar biasa. Berat kepala, mata kabur, gatal hidung......semua itu membuatkan kita tidak selesa.


Pening kepala bisa menjadikan aku benar2 bingung. Kepala pusing tidak menentu. Semua kerja biasa sudah menunggu namun mata tertutup rapat. Melayan pusingnya kepala, bingung mana satu yg nak dibuat dulu. Akhirnya, aku terduduk........diam dan tidur........

Begitulah penangan sakit kepala akibat pening menjadikan aku pusing. Aku ada banyak kaedah dan aku cuba semuanya. Kita hanya berusaha namun yg menyembuhkan itu adalah kuasa Tuhan. Kalau di pasaran sekarang bermacam2 ubat-ubatan ada dijual......

jenama panadol memang popular.....aku cuba dah!
Kekadang aku rasa malas nak makan pil2 ni. Bukannya apa macam terasa makan dadah......Ia berlaku kpd seorang ahli keluarga aku, setiap kali pening....panadol actifastlah yg ditelannya.....terus hilang pening pulak tu. Kalau aku, biarlah aku cuba cara lain dulu....dan pil2 ini adalah pilihan terakhir aku sebelum ke klinik (kalau dh terpaksa).


Boleh guna koyok untuk hilangkan pening, aku dah cuba salonpas........tapi tak sama dgn koyok zaman aku bebudak dulu. Setakat ni bolehlah membantu.


FC dari Avail ni juga boleh digunakan....renjiskan air dipermukaan pantiliner kemudian tampal dibahagian sakit. kalau pening, tampallah di bahagian kepala. InsyaAllah.......yg penting kita berusaha.

Kita diberi banyak pilihan sebenarnya. Dengan keizinan Allah jua semua penyakit akan sembuh. Dan akhir sekali jangan lupa berdoa.....




baca surah al-waqiah, amalkan 7x selesai solat.bila perlu,baca selawat 3x & ayat no 19 7x...sedut nafas 1x kemudian tiup kat air mineral senafas yg panjang perlahan2.minum & tinggalkan sikit untuk sapu kepala. InsyaAllah Mujarab.Amin.

Dapat yg baru, yg lama macam mana pula?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kes demam menjadi-jadi sekarang ni........aku baru balik dari klinik di Masai. Sang doktor yg peramah telah bagi ceramah ringkas kpd  aku sekeluarga sebab semua anak2 aku demam. Paling ringan pun cuma pening2 kepala. Ia berkaitan dgn kes denggi yg meningkat sekarang ni, risau juga bila anak2 semua demam serentak. Alhamdulillah......ayah dan ibu mereka tak sakit sama2.........mahu tunggang-langgang kalau satu family sakit.

Sebenonya ni aku nak cerita pasal hadiah hari jadi aku pada 23hb lepas......jeng, jeng, jeng........baru pegi kedai tu tadi.....dah 5 hari aku menunggu. Akhirnya.....................tiba juga aku di situ.....

Sabtu lepas, order spec baru di sini....

Gembiralah suami tercinta sponsor spec baru.......walaupun bukan beribu.......aku tetap bangga. Ini merupakan hadiah ketiga yg agak tinggi nilainya aku terima sempena hari lahir aku. Pernah menerima sebentuk cincin emas, jam tangan Alba dan kali ini kaca mata Swatch. Bukan setiap tahun aku menerima hadiah bernilai ini, maka aku sangat2 menghargainya.......saaaaaayang ayah!

Spec yg lama pun ayah yg belikan.....tapi dah rosak, pernah patah banyak kali sampai senget jadinya. Aku suka spec yg lama tu sbb dia amat ringan. Tak sakit hidung aku yg kembang ni......apa nak buat dah tak selesa nak pakai....terpaksalah aku tukar baru.

kesian...sampai senget2 aku kerjakan .....huhuhu
Dapat yg baru pun agak ringan, pesen zaman sekarang kata jurujual tu.........hai, lantak la dek ....asal aku dapat yg selesa sikit....kira orait la. Apa yg penting ....benda free...jgn komplen lebih2 nanti ditarik subsidi, melopong kawan.....ngeeeee.

syukur alhamdulillah.......cantik nyer.....
Sangat2 suka hati......sekarang ni aku tengah memperagakan spec baru depan lappy.......ehem....oppssss ayah dah berdehem. Isyarat dah kena off line ler......

Sekian. terima kasih kerana sudi membaca dan kalau sudi tinggalkan jejak di kotak komen.......salam.



Thursday, April 28, 2011

SANTAI BEN ASHAARI : KENAPA AKU SEORANG BLOGGER

nak join...klik SINI ye dek...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kenapa pulak header en. BA kat atas ni. Sebenarnya tadi aku nak  cepat....maka, aku pun copy header dulu.......kemudian baru nak wat entri .......Oleh kerana nak senja ni aku terus je sambung ....tak per lah header tu kat atas....hehehe, senget pulak tuuu.

Macam gelojoh kan....takut tak sempat dek........malam ni ada program la. Nanti melepas lagi, sedih tau....

Untuk join ..mudah jer .. seperti biasa ... sediakan satu entri khas
  1. Letak gambar diatas itu ..
  2. TAJUK : SANTAI BEN ASHAARI :KENAPA AKU SEORANG BLOGGER dan linkkan ke entri ini ..
  3. Karangan berdasarkan tajuk dan TIDAK LEBIH 100 patah perkataan ..
  4. Pastikan blog anda tidak punya bling bling yang banyak jer ..
  5. Siap ? tinggalkan url entri korang di ruangan komen ini ..
  6. Promote entri anda di www.gengblogger.com
TUTUP KUL 10 MALAM INI .. 28/4/2011

Ini entri saya khas untuk segmen En. Ben Ashaari:

Entah kenapa......hati ini rasanya kembang-kuncup melihat seorang blogger berjaya meraih pendapatan beribu kerana berblogging. Siapa tidak tahu blog Redmummy.com........mummy merah yang popular. Begitu juga dengan blogger Hanis Zalikha iaitu tuanpunya akupunyabelog.blogspot.com. Tetapi aku tahu anganan aku ini memang terlalu tinggi. Semata-mata kerana duit aku teringin nak berblog juga. 

Namun aku tidak berani lagi nak membuka sebuah blog kerana aku rasa tidak yakin.. Aku memang seorang yang buta IT. Apa langkah pertama, kedua dan seterusnya.....bingung aku namun masih sabar. Sehinggalah aku terpandang di facebook, seorang anak saudara aku telah promote blog dia di situ. Dari situ aku cuba beranikan diri maka lahirlah blog Jejak-jejak Hitam Manis.

Dah 2 kali aku tukar header dan banyak kali aku tukar backgroundnya, namun sampai sekarang masih tidak puas hati. Niat untuk melakukan perubahan memang ada, cuma belum penuh ilmu di dada. Harus belajar lagi. Hari ini genap 4 bulan aku berblogging. Melihat pertambahan rakan pengikut, aku jadi semangat untuk meneruskan penulisan walaupun aku rasa tidak ramai yang memberikan perhatian.

Sepanjang 4 bulan ini aku telah menjelajah banyak blog, dari yang popular hinggalah yang baru nak bertapak macam aku. Dari situ aku mengambil kesimpulan mereka berblog bukan kerana duit semata-mata tetapi mereka menggunakan medium blog ini untuk tujuan peribadi yang berbeza-beza. Aku juga akhirnya, tidak berkobar-kobar mengejar duit beribu-ribu kerana aku tahu aku hanya blogger bawahan dan bukannya blogger sejati.

Itulah aku, aku tetap aku dan aku gembira menjadi aku namun aku akan berusaha menjadi seperti kamu kerana peluang  itu ada cuma aku yang belum cukup ilmu. Layakkah aku dipanggil blogger?

Selamat maju jaya semua. Jom join segmen ni. INGAT : sehingga pukul 10 mlm ini shj.

Wednesday, April 27, 2011

Youtube oh Youtube

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kepala ku amat berat, dah mula berdenyut2....nyut, nyut, nyut......adoi aiiiii. Kasihan blog picisan aku ni. Dah agak ketinggalan.....dulu kononnya aku berharap dapat buat 5 entri dalam satu hari. Apa kes.......sekarang nak buat 1 entri pun dah nyut, nyut, nyut. Kebetulan tengah tak sihat ni aku buatlah satu entri yg agak memeningkan lagi kepala aku.....huhuhu...

Video : bebudak geng basikal belajar merempit


Macam mana boleh terfikir nak buat entri ni, entah lah.......tengah pening2, dok pergi kat youtube......jalan2, jumpa pulak video budak basikal merempit...... adoi....nyut, nyut, nyut kepala aku. Masalah yg memang berlaku depan mata aku sekarang ni. Di taman perumahan aku ni ramai betul bebudak yg masih muda dan sekarang ni memang musim bebudak geng basikal buat aksi berani kat jalan2. Lagi kes yg sedang memuncak ialah kes hilang basikal, semua orang kata bebudak geng basikal punya kerja.

Hish, tambah lah pening kepala aku....aku ada 2 orang bujang yg masih muda mentah bebeno, belum sunat pun tapi dah tunjuk minat nak berbasikal..........ahak, aku pantau 110% kau! sekarang ni aku jaga betul, takutlah nanti jadik kes2 mat rempit buat hal..........adusss naya badan. Kalau jadik pelakon lagak ngeri dapat gak duit tapi kalau merempit tak tentu hala, buat malu kaum jer kan.......

Video : merempit macam profesional

Aduh...duh...duh, ibu mana tak risau kalau anak2nya buat benda tak berfaedah. Ibu mana tak sayang anak woiiii. Banyak kerja yg halal kat bumi Malaysia ni, kenapalah nak buat benda2 haram kejadah tu ( haaa keluaq dah bahasa merapu ). Aku haraplah anak2 muda yg tengah dok gian belajar merempit, tok sah lah gila2 buat benda tu ye. Ala kadar untuk hiburan atau persembahan di tempat yg sesuai dan tidak membahayakan orang lain tak per lah.

Sebagai ibu aku memang risau dgn gejala2 liar yg spt tidak ada akhirnya. Dari aku kecik sampailah zaman anak aku pulak, masalah merempit ni dah macam kudis......, kudis buta kot.....makin menanah, berbau busuk......macam sampah. Macam2 kaedah nak suruh remaja buang tabiat berbahaya tu tapi usaha tu macam menuang air di atas daun keladi......macam sia2 jer kan. Huhuhu....peningnya kepala.....

Macam mana nak hilangkan pening kepala ni ek? Cuba tengok video ni....boleh hilang pening tak?

Video: Alahai, apa kes......



Salam.........

Tuesday, April 26, 2011

Hati Ini Resah

Assalamualaikum,

Wahai rakan taulan yg disayangi, bicara ku bukan bicara beremosi.  Aku hanya manusia biasa, ada kalanya leka dan adakalanya terlupa. Ku serahkan seluruh jiwa dan raga ku kepada Ya Rabbul 'Alamin. Aku lemah, Ya Allah, bimbing lah aku, pandu lah aku, tenteram kan hati aku.

Jadikan doa taubat ini sebagai pengubat hati yang duka dan lara. Sesungguhnya Allah bersama2 kita. Mohonlah keampunan kepada-Nya.




Tuhanku aku tidak layak
untuk syurgaMu
tetapi aku tidak pula
sanggup menanggung
seksa nerakaMu,
dari itu kurniakanlah
ampunan kepadaku,
ampunkanlah dosaku,
sesungguhnya Engkaulah pengampun
dosa-dosa besar........

Tuhanku aku tidak layak
untuk syurgaMu
tetapi aku tidak pula
sanggup menanggung
seksa nerakaMu,
dari itu kurniakanlah
ampunan kepadaku,
ampunkanlah dosaku,
sesungguhnya Engkaulah pengampun
dosa-dosa besar........ 

^^wallahualam ^^

Anak Itik Tok Wi

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Anak itik Tok Wi,
Mandi dalam kolam,
Sakit apa Tok Wi,
Sakit sendi tulang.

Ubat apa Tok Wi,
Ubat limau lelam,
Sakit apa Tok Wi,
Sakit sengal tulang.

Semalam, sakit...sakit....sakit.......aduh aku jatuh sakit lagi. Saja2 letak lagu kanak2 utk hiburan hati ini yg gundah gulana akibat demam selsema. Adoiiii, aku rebah di atas bantal, terlelap hampir 12 jam.....bangun hanya utk mandi, solat dan makan......itupun buat syarat sblm makan ubat..........

Kasihan lah anak2 dan suami......terpaksa makan burger. Itu  cerita semalam, hari ini...2 org anak aku demam, his....aku pun belum sihat sgt....tambah lagi 2 org anak pulak tumbang. nasib baik yg adik dh sihat. Si abang nya nampak teruk, panas betul badannya. Ayahnya bawa ke klinik, dapat mc 3 hari......dan sang doktor berpesan " kalau anak akak masih ada tanda2 demam lepas 3/4 hari, bawa ke klinik semula utk ujian denggi ye ", " takut jer kalau2 kes denggi ". Takut aku mendengarnya, minta di jauhkanlah.........

Rasanya, kali ini aku hanya sempat buat entri ringkas shj. Sebentar tadi aku sempat juga balas kunjungan blogger yg sudi jejak ke sini dan komen dan tinggalkan jejak dan sudi pulak menambahkan bilangan rakan follower. Aku rasa sedih apabila ada di antaranya aku tak dapat jejak semula kerana bila aku klik  kat gambarnya tak ade link......sori ye.

Aduh, aku baru jer tonggang satu botol air badak........tangan dah mula nak kebas2........cukup sampai di sini shj kawan....esok2 kita jumpa lagi.

wassalam

Sunday, April 24, 2011

Ustaz popular dah bertunang.

Assalamualaikum,
 

Sebelum ni memang orang asyik berteka-teki siapalah yang bakal bertahta di hati ustaz popular ini. Dia sendiri tidak mahu mendedahkan siapakah gadis pillihannya. Namun pada 23hb April, dia telah mengumumkan bahawa dia akan bertunang. Bertuahlah badan si gadis pilihan ini. Manis bertudung, nampak sopan dan santun dan anak kepada pengasas pusat rawatan Islam juga bakal doktor. Itulah yang dinamakan tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tidak siapa yang tahu.
Sekarang ini ramai golongan artis yang dah beralih arah ataupun dah melakukan perubahan diri, dari tidak bertudung, sekarang ni ramai dah artis wanita yang bertudung, tidak kira artis yg muda atau veteran. Dari kalangan artis lelaki juga begitu spt Azmil Mustafa, Akhil Hayy dan sekarang Ashraf Muslim.

Ashraf Muslim yg lebih dikenali sbg Ustaz Amirul memilih jalan untuk berkecimpung dalam rawatan cara Islam dan sudah pun mempunyai pusat rawatan sendiri bersama2 bakal pak mertua. Bijak juga Ashraf ni ye....mula2 berkongsi bisnes dgn ayahanda si gadis, tidak lama lagi akan berkongsi hidup pula dgn anak gadisnya.

Pagi tadi ada siaran secara langsung majlis pertunangan Ashraf Muslim dgn pilihan hatinya Nor Dayanna Hj. Lokman. Alahai, anggun bergaya Nor Dayanna di singgahsana ketika disarung cincin oleh mak cik Ashraf. Berpakaian serba putih, begitu juga dgn Si Ustaz......mmmmm nampak berseri-seri, mana tidaknya...mula2 bertunang dgn gadis pilihan selepas itu pusat rawatannya pula dirasmikan oleh Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin.
sumber dari matkepoh.com
Ada tak gadis2 di luar sana yg frust......? kalau ada......terimalah berita ini dgn tabah....huhuhu. Ashraf Muslim bukanlah jejaka malaya terhebat. Cuma dia ini adalah artis yang popular, punya rupa segak dan bergaya, gagah perkasa bak panglima.......aduhai, kita doakan lah semoga apa yang cuba dilakukan oleh Ashraf ini berjaya.

Dan untuk pengetahuan, mereka akan diijab kabulkan pada 1 Syawal nanti di Kota Mekah. Alhamdulillah, kalau begitulah ceritanya.....kita hanya mengharap mereka bahagia. kita pun tumpang bahagia jer lah.

Wassalam.

Saturday, April 23, 2011

Aku Benci Pada Ben Ashaari...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Itulah kenyataannya.......kenapa, tak percaya............? nak tahu kenapa...........
Aku tahu tentang blog ni kira2 beberapa bulan yg lalu, itupun aku jumpa masa aku melakukan blogwalking. Hairan betul! kenapa ek, di setiap blog yg aku lawat, mesti ada tajuk entrinya melekatkan nama BEN ASHAARI. Siapa dia yek? Popular bebeno lah budak ni.

dulu header dia macam ni, mcm tgh berangan kan.....
Aku pun pergi lah jengah blog dia.......oooooo ni ker org nye. eh, dh kawen lah! kensel....nak jadik kan adik ipar.......masa tu aku pandang mata sebelah jer kat blog dia ni, blog biasa jer........tapi ada juga lah bagi komen sikit2......

lepas tu dia tukar header dia mcm ni, dari berangan di dh mula pegang besi2 kat gym tu
Heh, macam geram gitu kan......ramai betul follower dia. Setiap hari berpuluh2 viewers yg jejak kat blog dia , kalau dia buat segmen......mesti jejak beratus......masa dia buat segmen gegar 1000 blog.......dlm 24 jam dh cukup 1000 blog dok terjah blog dia. Hebat ye engkau, Ben......apa yang dia dh buat kat bloggers semua ek? kenapa semua macam tertunggu-tunggu entri dia.......aku dah mula bukak mata besar sikit.

Setakat ni tahap kebencian ku dh melambung tau........tengoklah dia buat entri, laju....berdezuuuup. Kekadang aku terlepas segmen dia.......hehehe, aku pun dh mula join segmen dia jugak. Mula-mula deco-deco beng beng boom, dh tu gegar 1000 blog April, lepas tu yg terbaru Ben Ashaari gegar lagi!.........URL aku dah tersenarai di blog Puteri Katek dan pernah join soal jawab.....tapi salah jawab pulak.....

sekarang ni dh tukar header yg nampak mcm org sedang berfikir.......eh, yo ko?
Aku pun dah macam diorang pulak, macam rugi kalau tak join segmen Ben Ashaari. kalau online mesti klik blog dia.......terkeluarlah muka dia kat skrin.......".hish, balik2 muka orang ni."....hahaha, suami aku macam dh jeles Ben. Tahniah lah engkau Ben, susah tau nak buat dia cemburu......... Bila di dh mula cemburu, aku tahulah dia sayang kat aku......huhuhu.....

Tapi kan yg buat aku benci bebeno ni.........ialah aku terlepas segmen Ben Ashaari cari blog baru........alamak, terlepas aku........nak sangat kalau Ben kasi komen sikit kat laman JJHM ni. Bila Ben buat segmen tu pun aku tak perasan lah.........oh, frust nye. Aku pun sebenarnya dh 3 hari tak online..............masa aku bukak laptop hari2 tak der lah pulak segmen ni.....benci tau.......

Walaupun bukan kerana Ben aku berblog, tapi kerana Ben lah aku dah berani tulis entri spt ni..........dan tajuk mesti menarik......( itu kata IR). Kalau ada yg dh membaca, mungkin tak setuju dgn apa yg ditulis........berilah nasihat.......aku tak akan menangis bergolek kalau korang nak hentam aku..... belajar dari kesilapanlah yg terbaik.

Dan aku sengaja tak letak link ke blog budak Ben ni .......dia dah terkenal, tak kan lah ada blogger yg tak kenal dia ek? Kalau tak kenal pun mesti diorang boleh jumpa blog dia ni bila2.......tiba2 jer muncul nama Ben Ashaari kat bloglist diorang.........

Kepada En. Ben Ashaari, selamat maju jaya.......bukannya sengaja nak benci Ben tapi tak suka bila terlepas segmen Ben.......sebabnya......rakan2 followers dah bertambah kebanyakkannya dari segmen Ben. Rugi betul kalau terlepas.tau............berkawan biarlah berjuta2, dan aku dah berkahwin dgn seorang jejaka terhangat dari Muar. Semoga jodoh kami berkekalan hingga akhir hayat.

senyum...

Terima kasih PW....

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Gembira di hati dah berdouble2........satu berita di pagi Sabtu.........laman JJHM di review............oleh siapa ? PW.......apa tu ? Anda kenal PW ? Siapa PW ?









Inilah dia PW....pembawa wacanaku..............bukan penanda wacana tau! Ni bukan pelajaran tatabahasa ye. Dari apa yg aku tahu PW masih muda tapi dah berpunya.....ehem, masih berbulan madu kot.

Untuk mengenali siapa beliau....janganlah malu2 ke laman blog dia di SINI.


Oh, tolonglah aku!

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Auwww, penin.........

Sebelum aku meneruskan kata2 hikmat ku.....(atau bebelan mak cik, hehehe), aku nak ucapkan terima kasih kepada rakan2 tersayang yg mengucapkan selamat ulang tahun! terima kasih. terima kasih, terima kasih.........salam sayang dan peluk cium di angin lalu dari ku untuk kalian semua.

Malam tadi kami sekeluarga kami tidak ke mana2, hanya duduk di rumah sambil menonton TV kami hanya berborak2 shj. Kebetulan pada hari ini, Sabtu, 23hb......anak2 terpaksa hadir ke sekolah. ( kena ganti le ). Cerita malam tadi .......anak2 aku ni sangat excited membaca pantun teka-teki yg baru dibelinya. Banyak2 pantun ada satu ni buat aku tersedar,

Duduk bersembang bersama puteri,
Sambil bersembang sutera ditenun,
Kalau tuan bijak bestari,
Apa yang naik tak pernah turun?

Eh, agak mencabar juga soalan tu.......aku dok fikir2.....1 minit berlalu, anak aku pun menjawab.....apalah ibu ni....jawapannya...usialah (umur kita). Aduh......merah telinga seyyyyyh. Soalan mcm tu pun aku tak tahu nak jawab. Ibu dia ni dah lupa daratan kan......? Lupa pulak ibu diorang dah nak 40 thn! Nombor tu memang tak pernah turun2 kan......terinsaf aku.

Untuk program hujung minggu ni........adoi, pening kepala la. Macam mana nak bagi2 masa ek. Aku nak gi sini (program birthday's mama le), anak2 nak gi sana, ayahnya ada program lain pulak. Aku dh rancang utk 2 hari hujung minggu ni.....mcm nak gi program Mahabbah IKIM di Bandar Dato' Onn. Hari Ahad ada kursus........hehehe nak cuba2 wat bisnes. Rasa2nya ada program yg kena dikorbankan.......adoi aiii pening nye.

Macam mana ek............

Wednesday, April 20, 2011

Aku kata Never Say Never

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ini adalah satu entri ringkas ditujukan khas untuk pembaca setia laman JJHM (ehem dah ada pembaca setia ke)..............selamat beradu. Jangan mengigaukan Justin Bieber udah ler.






Sebelum tidur baca doa tidur ................takutlah pulak nanti terngigau kan budak omputeh ni ajak menari poco-poco..........naya! atau pun mimpi hantu kak limah ajak nyanyi nasyid............hehehe, jangan takut ye adek....baca doa ni tau...............




Maksudnya:

Aku memohon perlindungan dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada kemurkaanNya dan azabNya, daripada kejahatan hambaNya dan daripada hasutan syaitan-syaitan dan daripada syaitan mendekatiku.

Berbulan Madu di Titanic

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bila melihat kegembiraan dan kegelisahan orang yang hendak bernikah....aku dapat rasakannya. 13 tahun dulu, aku juga mengalami perasaan yang sama. Walaupun bukan aku yang akan mengenggam tangan tok imam (eh, haram dek), aku juga turut berdoa agar tunang aku ( ketika itu belum sah suami aku lar) dapat menempuh saat akad dengan tenang. Alhamdulillah, dengan sekali lafaz aku sah menjadi isterinya.

Semenjak tarikh itu, aku pun menjalani hidup sebagai seorang isteri. Ketika itu aku bekerja di syarikat swasta. Mohon cuti selama 2 minggu jer........suami aku, punyalah sayang dengan kerja dia;.....nak tahu dia mohon berapa hari cuti?..........1 minggu jer. Macam workholic kan! Cakap orang, aku pun sama.......

Lepas majlis, dah tentulah kami kepenatan (ehem, tak der cerita kuning ye). Kami menghabiskan masa dengan mengemas.......mula2 di rumah mak mertua, balik rumah mak aku pulak, lepas tu balik rumah sendiri ( masa tu menyewa jer), mengemas lagi. Betul2 penat tau.

Pada suatu malam, suami aku berbisik.........
"nak tengok wayang tak?"
"ehem......nak, cerita apa?"
"kita tak sempat gi honey moon kan......gi tengok cerita Titanic jom"
"ooooo, honey moon kat Titanic la ye...."


Ok lah juga kan........tengok cerita cinta romantik yang penuh tragik..............
Bila dengar lagu tema tu......aku mesti teringat saat2 aku ber'honeymoon ' dengan suami aku.........cewah!



Pagi-pagi dah rasa bosan

Assalamualaikum,

Selamat pagi semua..................

Bangun pagi, cuci gigi, pergi mandi, solat suboh, minum nesvita, ambil lappy, online internet............
Suka hati, follower dah tambah lagi, terima kasih, terima kasih..................
Nak tengok berita terkini, cari mymetro.........tup.....aduh! cerita panas lagi...............apa kes!

Pelajar dicabul dalam kelas :

"Empat pelajar lelaki sebuah sekolah menengah di sini, ditahan polis kerana berkelakuan liar termasuk mencabul seorang pelajar perempuan dalam kelas sama tanpa menghiraukan pelajar lain melihat perbuatan terkutuk mereka."

"Semua suspek didakwa tidak menghiraukan rakan sekelas lain yang melihat perbuatan mereka mencabul mangsa. Mangsa sebelum ini mendakwa sering diganggu empat suspek dan paling ketara apabila mereka memegang buah dada dan pahanya,"

His menyampah, perangai macam sampah, kalau sampah ......aku dah bungkus masuk tong sampah, eh....nasib baik budak2 tu bukan sampah. Mood baik pagi ni, dicemarkan dengan berita bak panahan petir yang tiada bunyi guruhnya. Tiba-tiba jer datang terjah, grrrrrrrrrrr baik gak aku tak der sakit jantung.

Tak sakit hati ke you all baca berita tu. Now, budak sekolah, yang pergi sekolah, pakai baju sekolah, buat maksiat di sekolah, aduhai cikgu.....................macan mana nak buat. Aku kasihan kat mak bapak budak2 tu, yang pasti mereka akan malu yang tahap maksima. Sekolah dapat nama you.....................bukannya sebagai sekolah terbaik dalam PMR atau SPM atau STPM, eh......agak2 dapat nama pasal apa ek?

Sekolah kat mana?............Arau! fuhhh dapat nama lagi ................sedih, sedih, memang sedih. Budak2 sekolah sekarang dah berlagak bak mafia. Siapa yang nak disalahkan? Tidak kira di mana, masalah ini merupakan onar dalam masyarakat kita, orang MELAYU. Orang Melayu yang mestilah beragama Islam dipandang sebelah mata oleh bangsa lain. Aduh, bosannya aku.......................

Hai, budak2 sekolah, janganlah malukan keluarga........kalau nak sangat pegang2, raba2 perempuan.........kawen la! Tak payah sekolah, kalau gi sekolah bawa beg sekeping, dalam isi rokok, majalah lucah, dvd 'blue' melambak2 dlm beg....baik tak payah sekolah!......tengah gerammmmm ni.

anak Hitler yg tengah gerrram!

Rasanya lega sikit kot............cuma aku tak jerit2 jer. Nanti jiran sebelah ingat aku histeria pulak. Naya..... kalau you all rasa, luahan hati aku ni entah apa2...........abaikanlah ye.....................fuhhhh lega kau!. leganya aku dah tulis apa yang ada dalam hati aku.

Apalah merepek pagi-pagi ni.............^_____^. Boleh bagi nasihat sikit.........

Tuesday, April 19, 2011

Aku Benci Blog Nie!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tak tahu lah kenapa ek........apa yg tak kena ek.......hai, entah lah.................


Malas betul mak cik nak membebel. Bukannya apa, kalau mak cik dah mula bebel......nanti korang jugak yang pening nak suruh mak cik diam. Agak2nya nanti ada pulak orang yang sampai geli-geleman bulu telinga dia kalau asyik dengar mak cik berceloteh.....eh, letih!

Ginilah, kalau korang rasa nak kutuk dia......hah, klik jer kat header dia tu.......klik cepat. uh, letihlah mak cik.


CONTEST TEKA UMUR SI COMEL

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Setelah 1 jam aku blogwalking, huh....penat gak........singgah kat blog kepunyaan SYAISYA.COM. Contest lagi! Jom kita cuba teka umur si comel ni..................


1. Buat entri ringkas bertajuk “CONTEST TEKA UMUR SI COMEL“.
2. Letak banner contest di atas dalam entri penyertaan anda. Pastikan banner ini dilinkkan ke entri  ini.
3. Anda hanya perlu meneka umur si comel  ketika gambar ini diambil. Untuk pengetahuan, si comel yang dimaksudkan bernama Sumayyah, anak saudara aku.  =)
4. Tag 3 orang rakan. Make sure orang yang anda tag tu tahu yang diorang di tag, eh. =D
5. Tinggalkan link entri penyertaan yang anda dah buat tu kat dalam ruangan komen entri ni.

Umur Sumayyah
5 bulan 25 hari

Kawan-kawan yg di tag

Kunci Kejayaan Duniawi dan Uhkrawi

Assalamualaikum,

Hari ini aku meneruskan membaca buku motivasi : Menerobos Sempadan Diri. Aku nak kongsikan bersama pembaca2 blog sekalian.

Hari demi hari, umat Islam sentiasa diingatkan agar tidak lupa berdoa agar memperolehi kejayaan dunia dan akhirat. Ramai orang berbicara tentang kejayaan dunia dan akhirat namun hanya beberapa kerat sahaja yang menghayati dan bersungguh-sungguh mengejar kedua-duanya. Malah, lebih ramai yang hanya terkejar-kejar kejayaan duniawi sambil mengabaikan kejayaan ukhrawi.

Bagi sesetengah golongan, cukuplah dengan berjaya melaksanakan haji di Mekah, solat lima waktu, puasa pada bulan Ramadhan dan zakat. Walaupun cukup sempurna rukun Islam tetapi penghayatan terhadap ajaran Islam amat daif sekali. Allah SWT berfirman dalam kitab agung-Nya yang bermaksud :
"Carilah nasibmu di akhirat sana tetapi jangan kamu lupa nasibmu di dunia"     (Surah al-Qasas : 77)

Malah Rasulullah SAW juga berdoa yang menjadi amalan Baginda :

" Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada kufur dan kefakiran"

kunci terkabul permintaan ialah doa

Orang-orang yang mampu menerobos sempadan diri sebenarnya mengetahui jenis kunci-kunci untuk membuka pintu kejayaan duniawi dan ukhrawi.

  • Kunci solat ialah taharah.
  • Kunci ibadah haji ialah ihram.
  • Kunci kebaikan ialah benar.
  • Kunci syurga ialah tauhid.
  • Kunci ilmu ialah bertanya dan mendengar.
  • Kunci kemenangan ialah sabar.
  • Kunci tambahnya nikmat ialah syukur.
  • Kunci keselamatan dunia akhirat ialah takwa.
  • Kunci terkabul permintaan ialah doa.
  • Kunci maksiat ialah sombong.
Ini adalah hanya 10% yang saya kongsikan bersama-sama rakan semua. Dapatkan buku ini untuk tahu isi sepenuhnya. Selamat membaca.


p/s: jika ada komen, jangan malu dan segan.........komenlah......

Aku di Skodeng!!????

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Rasanya tajuk ini mungkin dah agak lapuk. Skodeng.........perkataan yg agak janggal bg aku yg dah agak dewasa ini. Dikalangan orang muda-muda zaman sekarang, perkataan skodeng dh biasa digunakan dan ia seolah-olah tidak memberi makna apa-apa. Kalau mengikut apa yg aku faham skodeng samalah macam mengendap. Orang dulu-dulu kalau mengendap tak bawa kamera tapi yg dinamakan skodeng ni, mengendap siap bawa perakam video sekali. Hebatnya........................

Tetapi hebatkah apabila yg diskodeng itu adalah anda? Apa perasaan anda jika diskodeng dan video anda menjadi popular di laman youtube. Selepas itu dimuat turun pula oleh orang-orang yg tiada kesedaran sivik ke dalam blog. Popular tu........................

Pagi ini, di dalam MHI dipapar kisah seorang gadis hanya sedar bahawa dia telah diskodeng oleh jiran sebelah setelah 6 bulan dia menyewa sebuah rumah bersama 3 rakan yg lain. Yang menjadi mangsa biasanya adalah golongan wanita dan yg menskodengnya pastilah kaum lelaki. Aku amat terkejut apabila En. Kamal Affandi, seorang penganalisis jenayah menunjukkan beberapa gajet kamera kecil diletak dgn tujuan utk menskodeng seseorang. Antara barang yg biasa digunakan spt pen, pemetik api, kalkulator, beg dompet yang semestinya kita tidak menyangka ada kamera terselit di situ.

beberapa jenis CCTV yg biasa digunakan di premis perniagaan

Walaupun teknologi terkini banyak kebaikannya tetapi apabila ada segelintir manusia yang mempunyai minat yang songsang akan memyebabkan berlakunya penyalahgunaan teknologi. Amat sedih apabila di Malaysia juga mengalami krisis jenayah skodeng yang begitu membimbangkan. Sekarang ini bukan sahaja melibatkan remaja sekolah, anak-anak muda berpacaran di taman bunga, wanita mandi di bilik air malah juga melibatkan orang-orang politik. 

Macam tidak percayakan apabila barang-barang yg biasa kita gunakan di ofis atau di rumah ada terselit kamera yg amat kecil dan hanya dapat dikesan oleh alat tertentu. 

Alat 1-diletak di baju


Alat 2-spt pemetik api

Alat 3-di kaca mata hitam

Alat 4-di jam tangan







Alat 5 - di pen

Alat 6 - di lampu kalimantang

Sekarang, adakah anda rasa selamat apabila masuk ke dalam bilik air?


Monday, April 18, 2011

AKU VS BEN ASHAARI : ROUND 1

Assalamualaikum,



Segmen pertama dgn header BA yg baru.......tak nak komen pasal header tu sbb banyak kerja......nak cari jawapan yg BA beri. Ah,.........banyak nya soalan :

  1. Bilakah SEGMEN GEGAR LAGI ini dilancarkan ?
  2. Berapa banyakkah blog yang menyertai segmen ini ?
  3. Apakah  nama manja blogger yang mengupdate senarai blog GEGAR LAGI ini ?
  4. Soalan berdasarkan KUMP 1 : Siapakah yang suka membebel ? Berikan url blognya..
  5. image siapakah nama blogger ini dan apakah url blognya ? 
Jom terjah blog di SINI.

Sesiapa nak join....klik header BA hensem tu ye.......

Mahu Anak Yang Hebat?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Satu perkara yang perlu dihindar jika mahu jadi hebat adalah membuat sesuatu secara ala-kadar. Manusia yang hebat tidak akan membuat sesuatu kerja dengan ala- kadar atau sekadar cukup makan. Islam menyeru umatnya menjadi insan hebat di mata dunia kerana Islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi daripadanya.

Untuk memiliki anak yang hebat dan bijak, ibu dan bapa juga perlu menjadi insan yang hebat. Seterusnya, didikan yang diberi kepada anak-anak mestilah hebat. Mereka hendaklah dididik dan diajar semenjak kecil membina impian untuk menjadi manusia hebat dan insan yang berguna kepada masyarakat, agama, bangsa dan negara.


Tangisan Seorang Isteri

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Aku seorang isteri yg sering ditinggal suami. Adakalanya perasaan bimbang tiba-tiba menjenguk di dalam hati. Tersentap hati ini dengan pemikiran-pemikiran negatif. Ah, persetan dengan itu, aku tahu suami ku jujur dan kasih sayangnya tertumpah hanya utk isteri dan keluarganya.

Kenapa aku perlu menangis jika si dia telah melafazkan janji setianya. Kenapa aku mahu menangis jika dia jauh kerana dia pergi menunaikan tanggunjawabnya. Kenapa aku ingin menangis jika dialah kekasih, sahabat dan ayah yg pengasih dan penyayang.

Wahai suami, mengapa isterimu menangis. Apa yg engkau lakukan jika isterimu menangis........................

Saturday, April 16, 2011

GiveAway dari Nelly dan Mas untuk Blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Untuk join GA ni kena ikut step yg ditetapkan  :

1) Follow blog > Mas Ahmad Safwan
                       > Nelly The Strange

2) Copy banner letak pd top post entry dan side bar




3) Beri pendapat mengenai blog Mas Ahmad Safwan dan Nelly The Strange

Untuk Mas Ahmad Safwan :
Pertama, jangan marah jika ada perkataan yg melukakan hati ye.......
Kedua, kalau ada pujian-pujian, janganlah pulak kembang semacam......hehehe
Ketiga, sebenarnya saya sangat-sangat suka melihat blog anda kerana...............
==>warna latar biru........saya minat warna biru, hijau, coklat tanah (warna bumi)
==>tak tahu lah nak cakap apa lagi....memang sesuai dgn pembaca rabun spt saya. semuanya nampak jelas dan nyata, tak perlu kecik-kecikkan mata........keh,keh,keh.
 ==>nak tanyalah.......kenapa shoutbox tu tak boleh menyorok semula?
 ==>tu jer.................

Untuk Nelly The Strange :
Pertama , ehemmm, nak tegur sikit nih..........jangan marah ye.......
Kedua, rasanya banyak nak kena ubah suai ni...terutama header tu.....oppsss sori nanti ada yg marah! sori ye.
Ketiga, saya tak suka hitam, kalau cik nelly garang...kenapa tak guna warna merah.....fuhhhh, gerenti berkaca mata hitam kalau nak baca entri cik Nelly.
Keempat, blog yang bersih, tidak bercelaru, maksudnya...senang nak tinggal pesan kat chat box dan nak follow pun senang. senang cerita, semuanya senang lah.......
Kelima, eh...banyaklah pulak....udah ler....abis.

4) Kenapa nak join GA ni....
hehehe...gini jawapannya :
siapa yg tak suka dapat free dek! akak pun nak .......itu pun kalau ada rezeki ler. eh, eh, tak....itu pun kalau ada hadiah nye...di buat nye hadiah betul-betul MISTERI, pas tu tak muncul-muncul, padan muka aku.......ngeee. akak gurau jer dek...jangan marah ye.

5) Tag 3 orang kawan :
 >  Pidasanglang 
 >  Mazwan Izaidi
 >  Ana Syidah

Siap!

JOM JOIN BLOGLIST PENULIS SENJA

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ruginya aku tak join berblogging dari muda-muda dulu. Aikkkk...lupa lar, zaman sekolah dulu......handphone pun belum ada, TV hitam putih berlambak-lambak......sesiapa yg ada TV berwarna, mesti org tu kaya......Nak beli komputer sebijik?..... tak mampu. Beruntung budak-budak sekarang ye, muda-muda dh punya blog sendiri. Marvellous...!!!!

Jomlah join bloglist penulis senja......kenapa dia pilih waktu senja untuk menulis...tak tahu lar pulak. 


Penulis Senja seorang anak muda yang berjiwa seni. Laman blog berwarna gabungan putih dan biru, sejuk mata memandang, tidak serabut. Bahasa entri yg biasa-biasa shj, entri yg straight to the point. santai gitu.......
Teruskan berblogging......

Dipersilakan kepada semua yg sudi...........nak sertainya, klik di header tu ye.


BEN ASHAARI GEGAR LAGI

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

satu segmen yg amat mudah, sesiapa yg belum ambil peluang ini......marilah rebut sekarang!
sesiapa shj boleh join tapi en BA ada bagi peringatan "...tak de hadiah tau...sekadar untuk menambah lagi kenalan blogger ". Tak per lah en. BA......memang tujuan nak join segmen ni adalah untuk  meramaikan lagi kenalan blogger saya. nampak meriah kan.


nak rebut peluang ini tak?.....ok klik kat header tu ye......

Friday, April 15, 2011

AKU INGIN BERUBAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ini adalah segmen anjuran Laman Muslimah Optimis yg pertama. Aku amat berbesar hati jika ada seseorang menilai penulisan kita. Lebih2 lagi jika mereka sudah ada pengalaman dalam bidang penulisan dan pernah tulis untuk majalah pulak tu. 

Dengan rasa yang amat takut aku membiarkan jari-jari ini terus menari-nari di atas papan kekunci. Kata-kata yg lahir dari hati ditafsirkan terus melalui jari-jemari dan terhamparlah kata-kata karangan ku di atas skrin. Aku takut jika apa yg hendak dipaparkan ini akan menyakiti hati sesiapa dan juga ada sedikit segan jika penulisan aku ini hanya ayat-ayat yg tiada bermakna.

Diam tidak diam ada beberapa hari lagi usia ku akan meningkat lagi. Sudah pasti nanti ramai yang akan mengucapkan selamat hari jadi, semoga panjang umur, semoga murah rezeki, dan lain-lain. Usia  dah pasti bertambah lagi dari satu nombor ke satu nombor. Setiap tahun nombor itu akan bertambah dan biasanya kita akan merayakan tarikh keramat itu dgn bermacam-macam cara sehinggalah berakhirnya hayat kita.

Selamat hari jadi........eh, awak tahu ke tarikh bila aku ni dijadikan?. Semoga panjang umur.......hmmm semakin panjang ke umur ku? Semoga murah rezeki.........larrr kalau rezeki murah sangat nak turun, bila nak kaya? Sebenarnya kata-kata di atas aku pernah dengar dari seorang ustaz ketika memberikan tazkirahnya. Bila ku fikir-fikirkan ada kebenarannya kata-kata itu.

Usia yang meningkat bermakna semakin singkatlah umur kita. Kalau hendak dirujuk kepada umur Rasulullah  SAW ketika malaikat Izrail datang menjemputnya, maknanya aku ada 30 tahun lagi! Alhamdulillah....syukur aku kepada Allah SWT, sehingga sekarang aku masih berpeluang untuk menyedut udara, merasa hembusan angin, berhujan dan berpanas dan yang penting aku dapat melihat perubahan tumbesaran anak-anak ku.

Di usia ini, aku tiba-tiba rasa ingin berubah. AKU INGIN BERUBAH. Sebenarnya aku pernah melakukan penghijrahan, dari tidak bertudung kepada bertudung, dari bertudung pendek ke bertudung besar (ala2 ustazah la). Itu dulu, waktu aku masih belajar dan amat berterima kasih buat rakan-rakan yang banyak menyedarkanku. Cuma satu ini, tidak pernah aku kejar...........entahlah kenapa?

Semasa zaman kanak-kanak, aku selalu berpindah tempat tinggal. Mula-mula aku bersekolah darjah 1 dan 2 di bandar A, kemudian keluarga berpindah pulak di bandar B, selepas SRP aku berpindah sekolah di pekan C duduk asrama, selepas SPM aku berpatah balik ke bandar A, tidak lama kemudian aku meneruskan pengajian di bandar D pula. Ini menyebabkan aku telah ketinggalan pengajian sekolah agamaku dan aku kerap bertukar guru mengaji.

Akhirnya, kerana terlalu mengejar ilmu dunia aku ketinggalan ilmu akhirat. Masa itu aku tidak merasa apa2 namun natijahnya datang pada usia ku meningkat lebih suku abad ini. Aku bernekad AKU INGIN BERUBAH. Aku tidak mahu tertinggal lagi. Apabila melihat anak-anak membesar, aku dapat rasakan ada kekurangan di sini-sana. Apa yang kurang....hanya aku dan suami yang dapat rasakan. Kami dah duduk dan cuba mendalami apakah yang perlu dibaiki dan ditokok tambah dalam proses membesarkan zuriat tersayang.

Bila nak mula ? Kini, sudah setahun aku berada di dalam kelas pengajian. Ku ulang semula pembacaan ku dalam al-Quran. Aku hendak mengajar kepada anak-anak ku bahawa ilmu dunia memang perlu tetapi jangan diabai ilmu akhirat kerana ilmu akhiratlah yang akan dibawa mati. Ada sinar sedikit di jiwa ini, rasa tenang apabila mengalunkan ayat-ayat suci. ADAKAH AKU SUDAH BERUBAH? Aku tidak boleh menilai diri sendiri, sudah tentu pengkritik terhebat dalam hidup ku adalah suami ku. Banyak komen diberi namun itu semua ku ambil sebagai semangat untuk berubah kepada lebih baik lagi. Kami bersama-sama membuat perubahan.

Status aku sebagai suri dalam rumahtangga banyak memberi peluang kepada aku melihat sendiri anak-anak membesar. Perubahan umur, perubahan fizikal yang semakin membesar, perubahan tahap pelajaran dan kemahiran mereka dapat ku saksikan. Aku juga ingin mengubah anak-anak ku supaya mereka berjaya dalam hidup mereka dan terus belajar untuk menjadi insan cemerlang di dunia dan di akhirat. Aku ingin melakukan perubahan, aku tidak perlu menunggu sambutan tahun baru untuk memulakan perubahan, aku dah pun mulakan. Bagaimana dengan anda....? Sebaiknya jangan bertangguh untuk melakukan kebaikan.Wassalam.

Begitulah ceritanya............ kepada sesiapa yg berminat untuk menyertainya, silalah klik header ni.


Seterusnya, ini adalah syarat-syarat yang perlu diikut dan senarai hadiah........



Sudah lihat apa yang akan ditawarkan....menarik.....anda tertarik.......jangan bertangguh.....mula sekarang!

Aku nak panggil kawan-kawan untuk sertainya : Nanie Zainudin, Cik Zaieydaa, Cempaka Kuning.

Selamat Mencuba!

Ku Sangkakan Panas Hingga ke Petang

Assalamualaikum,

Kenapa tiba-tiba aku rasa macam nak menulis. Ini mengenai realiti kehidupan. Bukan semua manusia akan menempuh pengalaman yg sama. Ada yg mengharap hujan hingga ke petang, namun hujan di tengahari. Segala percaturan kehidupan kita ditentukan oleh yg Maha Pencipta, Allah SWT. Suka dan duka silih berganti dan ia ibarat seperti roda, kadang-kadang kita di atas, kadang-kadang kita di bawah. Manusia yg mempunyai akal dan sekeping hati perlu bijak mengendali pusingan roda kehidupan. Bersyukur dengan apa yg ada dan berdoa memohon kepada-Nya jika diri dihimpit kesukaran.

Nampak serius jer perenggan kat atas tu kan? semalam semasa aku nak memulakan BW, aku ternampak entri terbaru Ben Ashaari di bloglist aku " Email utk aku...marilah bantu sesama kita"......aku terus klik, macam biasa lar tgok tajuk jer dh tertarik nak gi terjah. Di situ en BA letakkan satu link ke blogger ibu tunggal  yg menjadik bahan entri kepada seorang blogger lain. Aku rasa macam nak tgok apa yg dijual kerana katanya blogger ibu tunggal itu ada menjual barang2 terpakai.

Aku pergi ke laman "Realiti Sebuah Kehidupan" kepunyaan seorang ibu yg ditinggalkan suami gara2 orang ketiga. Allahuakbar......aku rasa semacam apabila membaca entrinya. Kasihannya seorang ibu terpaksa mengharapkan anak yg masih hijau untuk menolak kereta yg tak hidup enjin akibat baterinya rosak. Kerana hendak membeli bateri kereta, ibu ini terpaksa menjual barang2 terpakai. Bermacam caci-maki yg para pembaca tinggalkan dlm kotak komen khas ditujukan kpd bekas suami dan si perampas.

Sebenarnya, aku tidak mahu bercerita mengenai masalah rumahtangga ibu muda ini. Aku tidak mahu menangis lagi, cukuplah aku menangis sepanjang malam tadi. Aku duduk setia di depan lappy semata2 hendak mengikuti rentetan cerita ibu ini. Ku layari dari mula2 dia terlibat dlm dunia blog, dari saat dia bahagia sehinggalah cerita kehadiran orang ketiga dan seterusnya peristiwa runtuhnya rumahtangga yg dibina atas dasar cinta.

Mengapa aku sedih? Mana tak sedih......fuhhh, sedih giler....(bahasa org muda). Cerita mengenai keluhan anak2 yg kehilangan ayah yg disayangi memang telah berjaya membuatkan airmataku mencurah laju. Si anak2 yg masih belum mengerti kehidupan telah menampakkan kematangan terutamanya Ameer. Watak Ameer yg benar2 memahami kesengsaraan ibunya, watak Puteri yg manja ala2 sang puteri (sangat2 merindui babahnya) dan Firdaus yg langsung tidak mengenal bau badan babahnya.

Aku tidak sanggup untuk meneruskan........kerana aku yg cengeng ni dah mula menitiskan air mata. Kepada ibu muda ini, aku berharap agar dia sabar dalam meneruskan hidup bersama anak2 yg membesar. Jangan sesekali salahkan diri sendiri di atas apa2 musibah yg berlaku. Bersyukurlah dgn apa yg kita ada, tabahkanlah hati dalam mendidik anak2 di dunia serba canggih ini.

kasih seorang ayah juga penting bagi anak2
Lelaki yg terkenal dgn keegoannya sepatutnya sedar, apabila ia sudah melafazkan akad nikah dan bertaklik di depan isteri, dia mesti tahu hak isterinya dan tanggungjawab yg terbentang bakal ditempuhi. Apabila sudah beristeri dan beranak-pinak, janganlah dianiayakan mereka kerana suami adalah ketua keluarga dan tempat bergantung harapan. Janganlah jadi seperti si merak, sungguh cantik bulu mu wahai si  merak namun sayang, kamu tidak boleh terbang, maka janganlah terlalu ego dengan kecantikkan mu itu.

Ku akhiri dengan ingatan utk kaum lelaki iaitu lelaki sebagai ketua keluarga sepatutnya mendidik keluarga ke arah kebaikan. Dalam Surah al-Tahrim 66:6; Allah SWT berfirman yg bermaksud :

" Wahai orang yang beriman, peliharalah diri kamu dan keluarga kamu daripada seksa api neraka......"

Maka peliharalah dan bimbinglah keluargamu agar isteri dan anak2mu yg amat mengasihimu menjadikanmu idola mereka. Lantas kamu  akan layak mendapat pujian dan tentunya jasamu akan dikenang sehingga akhir hayat.       

sekian.


Thursday, April 14, 2011

Adakah cukup dgn hanya berniat sahaja ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

selamat pagi semua, hari ini macam hari2 lain, aku mulakan hari ini seperti orang lain yg tentunya sibuk dgn kerenah anak2 nak ke sekolah. rutin yg sememangnya tak jemu2 aku lakukan.

lepas anak2 ke sekolah aku berniat nak buat blogwalking jap, sambil sarapan up-date fb, pas tu baca surat khabar lak. banyak betul nak buat dlm satu masa.........tamak betul.......keh, keh, keh. kalau nak senaraikan list keje aku, rasanya sampai ke malam nanti tak habis aku dok menaip.

niat dalam hati nak buat entri utk blogger2 dh mantop dan meletop. saja suka2 .......nak tgok macam mana mereka boleh meletop. mereka ni baik, kalau kita nak ikut cara mereka, tentu mereka tak kisah. malah ada yg bermurah hati bagi tip lagi. aku juga nak ucap terima kasih kat mereka yg banyak membuat aku rasa lebih yakin dan berani utk 'tidak merasa malu'. tak malu bukan yg negatif2 ye, ni kisah aku yg pada mulanya agak malu nak join apa2 segmen, contest atau GA kerana malu kalau ada orang ketawakan blog aku nih, hiksss. kalau berkesempatan aku nak buat renovation kat sini....ahak berniat lagi. ye lah, macam2 nak buat.


aku ada sertai gegar 1000 blog Ben Ashaari, dari situ aku ada niat nak serbu semua 1000 blog tu. Arghhh bila nak mula......huhuhu. aku dah mula gegar 30 blog, fuhhhh, naik biru mata hitam ku.........sanggup tak tidur sebab nak buka satu2 dan tinggal mesej kat shoutbox. yg buat aku pening........line internet ni kekadang buat aku menggelegak. hish, sabo jer la. nak penuhi niat tu, entah bila la......

yg mana blog aku sempat singgah, aku terus ikut.......hehehe, dgn harapan agar mereka pun ikut balik...ngeeeeee (cara budak baru belajar baaaaaa). itulah yg aku kata tak malu tadi....kalau malu, aku tak buat cam tu.......ish, macam hidung tak mancung, pipi tersorong2.........perhatian! hidung aku memang tak mancung.

alhamdulillah, ada yg bg balasan positif. ada bg komen, ada yg tag buat contest, yg penting mereka jadik pengikut blog ini. bila dah jadik pengikut, maknanya dah jadik kawan....kan, kan, kan.....hemmmm yg belum perasan tu...harap ambil perhatian.......hehehe acah2 jer. tak de paksaan kawan, kalau rasanya belum ada seru nak jadik pengikut, jadik tukang komen pun jadik lah......

macam2 nak buat, tapi ini mengenai dunia blog lah. pasal rumahtangga tak masuk, itu lain cerita,  tak boleh cerita kat sini. rahsia...................aku ni selalu dok berangan nak buat blog yg cun, yg jadik masalah.... aku ni bukan berpengetahuan dlm bidang teknologi komputer. kalau suruh masak asam pedas, bila2 aku boleh.

niat nak belajar dgn cara baca tutorial dari blogger2 lain selalu ada. memang aku nak cuba. dah pernah cuba sekali........huh, entah apa yg aku dah buat....blog aku jadik kosong......hilang semua catatan yg aku dh buat. berpeluh aku dibuatnya........aduh! aku mengeluh panjang sampaikan suami aku perasan yg muka aku macam nak pitam masa tu. dah sekarang ni, aku macam dh takut nak ikut tutorial diorang. niat tinggal niat kot.

waaaa, napelah susah betol nak buat header blog ni....

berniat tetapi kalau tak ditunaikan macam membazirkan. walaupun kekadang perasaan takut tu ada, tapi ia akan berbaloi kalau apa yg kita niatkan itu menjadik kenyataan. lebih2 lagi ia atas usaha sendiri. rasa puas hati dan bangga apabila melihat hasil tangan sendiri mula mendapat hati di kalangan mereka yg dh mantop.

bagi blogger baru macam saya, amat perlukan sokongan kawan blogger lain. dgn memberi tip atau komen jugak boleh membantu blogger macam aku bersemangat utk terus berkreatif. aku jugak kekadang jadikkan blog ini sebagai medium aku utk mengasah bakat menulis.......ngeeeee. aku sedar, usaha kena lebih, kalau nak berjaya........ untuk kawan2 jugak.

sekian.

Wednesday, April 13, 2011

Universiti Blogger Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

nak daftar?, hah, sekarang.........kerusi student dah nak penuh.

Letakkan banner UBM.



Berikan nama dan nama blog
Nama ku Lizah Hamidin. Lizah adalah nama panggilan ku dan Hamidin nama suami ku. Nama dalam k/p tidak dapat disiarkan atas sebab2 tertentu......huhuhu "BIARLAH RAHSIA". Ini blog sulong ku di daftar dgn Google Account atas nama Hitammanis. Kulit ku hitam namun di pandang manis........ceeewah. Nak panggil dgn nama Lizah pun boleh, mak hitam pun boleh............tak kena denda kalau tersilap panggil hitamlegam, cuma terasa jer. Nama blog, mula2 tu letak Lizah.MyMiden......pas tu dok fikir2 mcm tak komersial lah.....keh,keh,keh......aku tukar ke Jejak-jejak Hitam Manis.

Sejak bila mula berblog
Aku mula menulis blog ni pada 28hb Januari, 2011, hari Jumaat. Memang berketar tangan mula2 nak taip bait2 ayat power aku. Maka terhasillah entri pertama aku di sini.

Pandangan mengenai dunia blog darsawarsa kini
hahaha...dunia blog di kuasai oleh perempuan......! tgok di sini

Pandangan mengenai IPTM pertama ini
bagus amat bagus..........ia akan menyatukan blogger di alam maya supaya berada di bawah satu payung besar UBM. Kita semua kawan kan. Aku tak kiralah ; lelaki ke perempuan,
tua ke muda, yg dah bercucu pun boleh jadik kawan.


dah selesai buat entri ini anda boleh jemput kawan2 yg lain utk rebut kerusi di UBM. cepat tau, masa dah suntuk........

nak sertai boleh ke sini. jom kita serbu UBM.


Contest : Aku Yang Lapar

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

 Aku ditag. Terima kasih kat Ayesha Ramlee. Kata bidalan, "bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal". Peluang ini ku terus ambil tanpa berfikir panjang.........tapi.....



Biar ler aku buat suruhan tuan blog dulu lah ye.........
a) follow..............dah
b) letak header dan link...............dah
c) nak letak gambar aku tengah makan.......itu yang aku pening nih. Selalu gi makan kat kedai makan tapi tak pernah lak amek gambar. Aku kan pemalu.............tengah makan pun nak klik , klik ,....ish tak sesuai!!!! Aku buat lah aktiviti membongkar locker picture aku, lepas check kat dlm blog, ada lar aku buat satu entri gi makan kat pizza hut.........


Gambar ni ada dalam locker peribadi sebenarnya tapi keranamu Ayesha, akak sanggup korek dan tempelkn gambar ni kat sini.....hehehe.....Masa ni aku sekeluarga gi Pizza Hut di Bukit Dahlia, Pasir Gudang. Ia satu bangunan dgn KFC, sebelah-menyebelah jer. Di seberang jalan bangunan Pizza Hut ( berhadapan ) ada Pasaraya Kip Mart. Maka, setelah anda penat membeli-belah di Kip Mart, anda cuma perlu menyeberang jalan untuk menikmati pizza dan membasahkan tekak dengan iced chocolate float.

d) Sekarang aku nak tag orang pulak, dan orang itu adalah
    1. Azura    2. Anismelon   3. Aniss
     Gabungan 3 A's.......
e) Pas tu letak header kat sidebar.........done!
f) Jangan lupa letak link kat ruang komennya.........ok.

Kepada sesiapa yg nk join contest ni, silalah klik kat header tu ye...........



Tuesday, April 12, 2011

Jom Join Giveaway Pertama Peony Pinky

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Oleh kerana mood aku baik hari ini, aku memutuskan untuk buat entri GA anjuran Peony Pinky. Bukan saja2 aku nak masuk.........bulan April adalah bulan kelahiran ku sama seperti Peony Pinky. Kiranya kita orang ni satu kepala lah.  Kalau ada rezeki..........manalah tahu. Bertambah2lah hadiah ulang tahun ku!


Sila ambil perhatian :  30 April, 2011
Ada 18 hari lagi untuk anda menyertai GA ini..........
Marilah kita membantu sesama kita. Jom kita ramai2 join GA nih, memeriahkan lagi dunia blogger.

Nama yang di tag ialah : a) Asyifa Mustaffa           
                                     b) Sekamar Rindu
                                     c) Tina Ibrahim
                                                                                               
List yang  di tag merupakan mereka yang ada dalam list terawal yang mengikut blog aku ni. Terima kasih kepada mereka. Nak join jugak? .......klik ler kat banner tu.


Jalan Pulang

Assalamualaikum dan salam sejahtera,





duniaku tidak seindah impianku, 
apa yang ku cari,
jalan yang ku lalui,
bukan seperti yang dimimpi,
gusarnya jiwa bila hati bergelora,
entah di mana penghujungnya,
ku terus cari damai di hati.

ku cari jalan pulang,
ku tepis godaan yang mendatang,
ku bersandar kepada iman,
maafkan aku,
bukan aku tidak tahu,
cinta suci Pencipta kepada hamba,
sunnah Rasulullah contoh amalan mulia.

aku lelah kerana kecewa,
aku pasrah sujud meminta,
jiwa berkelana mencari jalan pulang,
lepaskanlah aku dari belenggu dosa,
semoga ada sinar kasih Illahi,
menunggu ku di hujung sana.



^ - ^ sekian ^ - ^



Anda lupa ?

Assalamualaikum,

Adakah anda lupa untuk membaca doa bangun tidur? Jom kita baca sama-sama.........


Maksudnya : "Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami sesudah mati (membangunkan dari tidur) dan hanya kepada-Nya kami dikembalikan".